Ne odlašajte z obiskom veterinarja, medtem ko po spletu iščete odgovore

Svetovni splet prinaša možnost komunikacije med veterinarji in lastniki domačih živali. Priročne prenosne naprave lastnikom omogočajo pridobivanje informacij in komuniciranje ob katerikoli uri dneva ali noči. Morda se to zdi priročno, hitro in poceni. Morda to deluje kot pametna uporaba virov, ki so nam na voljo. Toda, ali je to res? Pomislite še enkrat.
Vsebina

Je splet lahko koristen za diagnozo živali?

Pošiljanje vprašanj veterinarjem preko e-pošte ali SMS-ov je lahko dobra ideja, kadar komunicirate z vašim veterinarjem. Takrat je vpletenih več informacij glede vaše živali: zdravstveno stanje, navade, stopnje aktivnosti, obnašanje ter predhodna laboratorijska poročila. Več informacij lahko pri zdravljenju ponudi več možnosti.

Na žalost pa lastniki vedno bolj pogosto uporabljajo splet za pridobivanje informacij, s katerimi lahko pri svojih živalih simptome prepoznajo in se na njih odzovejo. Nekateri simptomi morda delujejo nepomembni ljudem, ki niso izučeni v skrbi za zdravje in dobro počutje živali. Lastniki, ki po internetu iščejo rešitve za nujne primere, poškodbe in ostale tegobe, lahko s tem svojim živalim dejansko škodijo.

“Odgovorno deskanje (po spletu) je fantastično,” pravi Nancy Kay, veterinarka in avtorica knjige Speaking for Spot. Toda lastnike domačih živali opozarja, da to ne nadomesti klica ali obiska pri vašem veterinarju.

"Ameriška zdravstvena zveza veterinarjev (AMVA) navaja upad obiskov pri veterinarjih za 21 % pri psih in 30 % pri mačkah."

- W. Ron DeHaven, veterinar in izvršni podpredsednik AMVA

Neprijetne posledice spletnega iskanja odgovorov

‘Iskanje mnenja dr. Googla’ veterinarka Nancy Kay navaja kot elektronsko ‘nego’, ki jo lastniki nudijo svojim ljubljenčkom. Kayeva verjame, da tehnologija ogroža zdravje domačih živali, kadar se lastniki obrnejo nanjo, da bi rešili simptome pri svojih živalih.

Uporaba priročne tehnologije pogosto odlaša nujno zdravljenje, ki ga bolna žival potrebuje za ublažitev neudobja ali bolečin, povrnitev zdravja ter celo rešitev življenja.

Marty Becker, veterinar in avtor knjige Your Dog: The Owner’s Manual, imenuje ta fenomen ‘Veterinarji proti Internetu’ (Vets vs. Net). Dober veterinar lahko hitro in precej poceni pomaga pri mnogih problemih, ki grenijo življenja psov ali mačk, pravi Becker. Obstaja primer psa s srbečimi tačkami. Z obiskom pri veterinarju so njegovi lastniki čakali kar šest let, medtem pa so psu dovolili, da si tačke neprestano liže in žveči. Kar se je najprej zdelo kot alergije, se je izkazalo za oblogo kvasa in stafilokokov v stopalih. Ustrezna zdravila so srbenje odpravila v 48 urah.

Nezavestnega psa na Beckerjevi kliniki se ni dalo rešiti, po tem ko so njegovi lastniki sklenili, da je bilo neprestano bruhanje le posledica manjšega vznemirjenja želodca. Kos blaga, ki ga je pogoltnil brez njihove vednosti, se je zataknil v črevesju in povzročil razlitje ter trebušni gnoj. “Včasih štejejo tudi ure ali minute”, pravi Becker.

"Vse, kar vidim, je povečano število evtanazij in veliko bolj bolne živali, kot sem jih videla kadarkoli do sedaj, kar pomeni, da ljudje čakajo dlje."

- veterinarka Julie Kittams

Vzpostavite stik z vašim veterinarjem, preden začnete iskati odgovore na spletu.

Ključni cilji so:

  • Ublažitev bolečin
  • Zmanjšanje neudobja
  • Natančna diagnoza simptomov vašega ljubljenčka
  • Ustrezen načrt zdravljenja

Ob naslednjem obisku pri vašem veterinarju se z njim pogovorite. Vedno se obrnite nanj, da lahko potrdite, kar ste se naučili preko interneta. Če vam je tehnologija pomembna, to veterinarju povejte, tako da vas bo lahko pri tem podprl – in s tem poskrbel za odlično nego vaše živali!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.