Zobna nega pomaga ljubljenčku živeti dlje

Niste sami v boju proti zobnim obolenjem. Prosite vašega veterinarja, da vam pokaže, kako se ščetka zobe vašega ljubljenčka in pregleduje za zobnimi težavami. Vaš strokovnjak za nego domačih živali lahko tudi priporoči izdelke za nego zob, primerno hrano in igrače za žvečenje.
Vsebina

Glede na podatke AAHA (Ameriško združenje bolnišnic za živali) skoraj dve tretjini domačih živali trpi za zobnimi težavami, saj jim lastniki ne zagotavljajo zobne nege. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo vašim zobem, če jih nikoli ne bi ščetkali ali pregledali pri zobozdravniku. Isto se lahko zgodi zobem vašega ljubljenčka. 

Če se jih ne ščetka, se v ustni votlini pojavijo bakterije in zobni plak. Mehke zobne obloge mineralizirajo v trd zobni kamen, ki nenehno draži dlesen in povzroča vnetja. Če se takšno stanje v ustni votlini ne zdravi, se stopnjuje v močna vnetja mehkih tkiv in dlesni – gingivitis. Lahko pa povzroči tudi razpad alveolarnih kosti in s tem posledično izgubo zoba. 

Pri takšnih procesih v ustni votlini in tudi pri zlomljenih zobeh, kjer je izpostavljena zobna pulpa, se lahko pojavi tudi vnetje zobne pulpe, ki lahko vodi do oblikovanja abscesov. Takšna stanja se kažejo lahko kot težave s prehranjevanjem, smrdeči ustni zadah in povečano slinjenje. Vodijo pa lahko tudi k resnim obolenjem srca, ledvic in jeter. Raziskave potrjujejo, da neprimerna zobna nega skrajšuje življenjsko dobo domačih živali za 20 odstotkov.

dobro je vedeti

Bolezni zob in dlesni so najpogostejša težava pri hišnih ljubljenčkih in lahko vpliva na delovanja srca, ledvic in pljuč. Tega ni vedelo kar 59 % anketiranih lastnikov živali.

Do tretjega leta ima 70 % mačk vsaj eno obliko bolezni zob. Ta številka je še višja pri psih, 80 %.

Dobra zobna higiena lahko vašemu ljubljenčku pomaga živeti do 20 % dlje!

Preventiva za zdrave zobe in dlesni

Na srečo obstaja mnogo korakov, ki jih lahko naredite, da se zagotovi dobro ustno zdravje vaše živali. Vaš prvi in najpomembnejši korak je lahko ta, da doma začnete z rednim (vsakdanjim!) ščetkanjem zob vašega ljubljenčka. Ne uporabljajte vaše lastne zobne paste, saj ta ustvarja milnato peno, ki je živali ne znajo izplakniti in izpljuniti. 

Obstajajo posebne zobne ščetke, ki jih lahko uporabite na domačih živalih, ter zobne paste, katere se lahko pogoltne. Najboljše je začeti, ko mladička prvič pripeljete domov, vendar se tudi starejši psi ali mačke zmorejo naučiti prenašanja rednega ščetkanja. 

Žvečenje trde hrane (suha briketirana hrana) in igra s trdimi igračami (izdelanimi za ustno nego) tudi lahko pomagata pregnati delež plaka iz ustne votline vaše živali, vendar se je potrebno prepričati, da igrača ni pretrda, saj lahko v tem primeru pri vašem psu pride tudi do zloma zob.

Niste sami v boju proti zobnim obolenjem. Prosite vašega veterinarja, da vam pokaže, kako se ščetka zobe vašega ljubljenčka in pregleduje za zobnimi težavami. Vaš strokovnjak za nego domačih živali lahko tudi priporoči izdelke za nego zob, primerno hrano in igrače za žvečenje. Skupaj lahko sodelujeta pri pripravi časovnega načrta zobne nege glede na stanje zob, starost in pasmo vašega ljubljenčka. Z redno nego lahko vi in vaš veterinar pomagate vaši živali izkusiti celo življenje zdravih zob.

Vse za nego zob in dlesni v trgovini Super Čombe
Vse za nego zob in dlesni v trgovini Super Čombe

Redni obiski veterinarja

Potrebni so tudi redni obiski pri vašem veterinarju za zobno nego. Zobni specialisti priporočajo odstranjevanje trdih zobnih oblog, ko se te preobilno naberejo in tako nenehno dražijo dlesni. Pregled vaše živali lahko obsega oceno splošnega kliničnega stanja, pregled zob in mehkih tkiv v ustni votlini ter morebitne rentgenske slike zobovja. 

Tako preverimo ali obstajajo kakršnekoli skrite poškodbe zobne pulpe in korenin, ognojki na vrhu zobnih korenin ali če so za odpadlimi zobmi ostale kakšne korenine. Zdravnik bo odstranil nakopičen plak, očistil in zloščil zobe vašega ljubljenčka in morda na njih nanesel fluorid ali zaščitno tesnilo. V določenih primerih se lahko vaš veterinar odloči za koreninsko zdravljenje ali puljenje zoba.

Znaki zobnih težav

Eden izmed znakov, da ima vaša domača žival morda zobne težave, je zadah iz ust.

Drugi znaki vključujejo:

  • prenehanje prehranjevanja, kljub zanimanju za hrano,
  • slinjenje,
  • razmajane zobe,
  • bolečino ob dotiku,
  • razdražene ali vnete dlesni,
  • krvavenje.

Če pri vašem ljubljenčku opazite kateregakoli izmed teh znakov, je pomembno, da takoj določite termin pri veterinarju. 

Vendar na razvoj teh znakov ne čakajte in ščetkajte njihove zobe vsak dan. Z letnimi pregledi zob, zdravljenjem in rednim ščetkanjem lahko take simptome preprečite!

Ne ignorirajte zobnega zdravja vaše živali! Z veterinarjem sodelujte pri opravljanju prvih potrebnih korakov. Tako lahko zagotovite, da bo vaš ljubljenček obdržal biserno bele zobe še dolgo časa!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.