Otroci in domače živali: nasveti za varno druženje

Mnogi lastniki imajo svoje živali radi prav tako kot svoje otroke. Zelo pomembno pa je, da imajo otroci in domače živali varno in zdravo okolje za druženje. Starši so pogosto v skrbeh zaradi prenosov zajedavcev in drugih prenosljivih bolezni (zoonoz) z živali na ljudi, čeprav je možno tudi obratno.
Vsebina

Živali in otroci so čudoviti. Eni in drugi nam prinašajo ogromno veselja in so pomembni člani družine. Na začetku smo morda glede njihovega sobivanja nekoliko negotovi, toda z nekaj znanja in previdnosti lahko vse v družini ohranimo vesele in zdrave.

Sledeči nasveti vam bodo pomagali pri zagotavljanju varnosti tako za otroka kot tudi za žival.

10 pravil za varno druženje

1. Vsaj dvakrat letno nesite vzorec blata svoje živali k veterinarju, da ga pregleda za zajedavci. To rutinsko preiskavo je priporočljivo opraviti večkrat, saj je možno, da se zajedavec ne nahaja v vsakem vzorcu.

2. Prepričajte se, da vaši psi in mačke redno prejmejo sredstva za preventivo pred zajedavci. Določena sredstva za preventivo pred Dirofilario immitis (srčno glisto), bodo preprečila nevarnost prenosa okužbe na človeka. S svojim veterinarjem se pogovorite o tem, katera preventivna zdravila so učinkovita proti katerim organizmom.

3. Svojim živalim nikoli ne ponudite surovega mesa. Nekuhano meso lahko v sebi skriva zajedavce in bakterije, ki so nevarne tako za ljudi kot živali.

4. Vaše mačke naj ostanejo izključno hišne živali. Mačke, ki jim je dovoljeno klatenje naokrog, velikokrat jedo miši ali ostale živali, s katerih se lahko prenesejo zajedavci kot je npr. toksoplazma, ti pa se seveda lahko prenesejo tudi na ljudi.

5. Imeti plazilce je morda zabavno, vendar so ti mnogokrat okuženi s salmonelo. Zaenkrat še ni metode, ki bi pri plazilcih z gotovostjo odkrila ali odstranila to bakterijo. Zato je najboljše, da se manjšim otrokom ne dovoli imeti plazilcev, vsaj dokler niso dovolj stari, da lahko razumejo pomembnost umivanja rok po dotikanju.

6. Na vaša dvorišča ne postavljajte nepokritih peskovnikov, prav tako ne dovolite svojim otrokom, da bi se v takšnih peskovnikih igrali. Klateške mačke peskovnike obožujejo, saj jih vidijo kot ogromna stranišča. Zajedavci se lahko prenesejo iz mačjega blata na otroke celo mesece ali leta po tem, ko je pesek okužen; jajčeca lahko preživijo tudi zamrznitev in vroče vreme. Ti zajedavci lahko povzročijo slepoto ali poškodbo organov.

7. Ko vaš pes zunaj opravi veliko potrebo, je obvezno, da se blato za njim takoj odstrani. Zajedavci bodo tako imeli manj časa, da postanejo kužni. Če se blato pusti na dvorišču, se bodo paraziti razširili v druga območja preko dežja ali vode iz škropilnikov.

8. Pasje in mačje mladiče je potrebno razglistiti preden se jih pripelje domov. Sredstva za to je najbolj priporočljivo dobiti pri vašem veterinarju.

9. Dnevno pomivajte sklede za hrano in vodo. Nedavna raziskava potrjuje, da je edina učinkovita pomivalna metoda ročno drgnjenje in zatem pranje v pomivalnem stroju. Če se opravi le eno ali drugo, so rezultati veliko slabši.

10. Ena od težav je tudi varovanje otrok pred ugrizi. Ne dovolite svojemu otroku, da bi tekel do nepoznanega psa. Otroke naučite pravilnega ravnanja v primeru, da se jim pes približa: naj ne beži, ne približuje svojih rok in ne strmi v njegove oči. Če je možno, naj se otrok počasi umakne, če pa je v nevarnosti, se mora na tleh zviti v klobčič in zavarovati svojo glavo.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.