Sladkorna bolezen pri mačkah: preventiva in zdravljenje

Sladkorna bolezen pri mačkah | Veterina MH
22. 08. 2017
Sladkorna bolezen pri mačkah, znana tudi kot mačji diabetes mellitus, je vedno bolj pogosta bolezen, ki prizadene eno od 400 mačk. Debelost je pri tem vodilni faktor tveganja.
Ima moja mačka sladkorno bolezen?

Poznajte opozorilne znake …

Zgodnji znaki:

  • Prekomerno uživanje vode
  • Povečana produkcija urina
  • Povečan tek
  • Izguba teže
  • Lenobnost

Znaki na napredni stopnji:

  • Dehidracija
  • Bruhanje
  • Dihanje z naporom
  • Vonj acetona v zadahu
  • Diabetična koma

“Težke ali pretežke mačke imajo dva do štirikrat večjo možnost, da se pri njih razvije sladkorna bolezen, v primerjavi z mačkami, ki imajo zdravo telesno težo,” pravi veterinarska strokovnjakinja za prehrano, dr. vet. med. Dorothy Laflamme, diplomantka ameriške višje šole za veterinarsko prehrano.

Sladkorna bolezen se razvije postopoma. Na začetku bolezni mačka poskuša nadomestiti nezmožnost presnove glukoze v telesu tako, da poveča vnos hrane. Prvi znaki sladkorne bolezni so pogosto uriniranje, posledično povečana žeja in tek, ter nepojasnjena izguba telesne teže. Bolezen ledvic in hipertireoidizem sta dve bolezni, ki lahko posnemata te simptome. Veterinar lahko postavi diagnozo sladkorne bolezni s preiskavami krvi ter urina.

Nekatere mačke po diagnozi sladkorne bolezni potrebujejo hospitalizacijo. Te mačke ponavadi trpijo za diabetično ketoacidozo (DKA), do katere pride kadar se stranski proizvodi maščobnih kislin nakopičijo v toku krvi. Ti stranski proizvodi (ketoni) se nakopičijo zaradi neuspešne presnove glukoze. Simptomi DKA vključujejo vonj acetona v zadahu (podobno odstranjevalcu laka za nohte), izredno lenobnost, bruhanje in hitro, naporno dihanje.

Brez posredovanja lahko hudo obolela mačka pade v diabetično komo ali celo umre. Sladkorna bolezen lahko vodi tudi do ostalih zdravstvenih težav, kot so infekcije ledvic in mehurja, abnormalna hoja zaradi nevropatije ter izguba mišične mase.

Zdravljenje sladkorne bolezni je sestavljeno iz dajanja inzulina ter primerne diete. Vaš veterinar bo določil primerno vrsto in odmerek inzulina, prav tako pa vam bo pokazal, kako se te injekcije uporablja doma. Ne skrbite, iglice so zelo majhne, zato se veliko mačk injiciranja sploh ne zaveda. Vašo mačko bo potrebno opazovati, da se lahko določi odziv na zdravljenje. 

To vključuje tudi preglede krvi in merjenje koncentracije glukoze v krvi. Pomembno je pripraviti dieto z višjim odstotkom beljakovin in z manj ogljikovih hidratov, da mačke lažje uravnavajo stopnje krvnega sladkorja. Dobra novica pri tem je, da 70% pacientov sčasoma inzulina ne potrebuje več in ustrezno zdravljenje lahko vodi tudi do remisije.

Če sumite, da ima vaša mačka sladkorno bolezen, kontaktirajte vašega veterinarja in se dogovorite za takojšen obisk. Zgodnja diagnoza je pomembna za shajanje s sladkorno boleznijo. Spremembe v prehrani in primerno zdravljenje lahko pri tem pomagata in preprečita dodatne zdravstvene težave.

Podobne objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.