Zakaj je čokolada strupena za mačke?

Čokolada je lahko okusna za ljudi, vendar je nikoli ne smete deliti z mačkami! Samo nekaj gramov čokolade je za mačko lahko SMRTNO!
Vsebina

Čokolada vsebuje kemično spojino, imenovano teobromin (theobromine), ki je strupena za mačke in pse. Deluje kot podbujevalec srčnega utripa in diuretik (poveča izgubo telesnih tekočin), kar je lahko za pse in mačke usodno.

Pravzaprav je teobromin toksičen tudi za nas, a ga človeško telo zelo učinkovito predela in izloči. Poleg tega bi za smrtonosno dozo 70 g morali pojesti kar 35 kg mlečne čokolade naenkrat, kar pa je praktično nemogoče.

Mačke in psi pri predelavi in izločanju teobromina niso tako uspešni, zato ostane v krvnem obtoku dalj časa in se enostavneje kopiči do nevarne ravni. Zato je lahko samo nekaj gramov čokolade za mačko SMRTNO!

So vse čokolade enako škodljive?

Temna čokolada z višjim odstotkom vsebnosti kakava bo vsebovala več teobromina kot mlečna ali bela čokolada, vendar so vse nevarne. Če je vaš mucek pojedel več kot prahec čokolade, ga morate takoj odpeljati k veterinarju.

Na srečo čokolada mačkam ni privlačna in jih ponavadi niti ne zanima, se pa najdejo tudi izjeme. Primanjkuje jim namreč sposobnosti za okus sladkosti in se zastrupitve s čokolado pri mačkah dogodijo le redko, je pa možno. Zato imejte čokolado pod nadzorom, če je mačka v bližini, ker so med njimi tudi radovednice, ki poskusijo prav vse.

Simptomi zastrupitve s čokolado

Simptomi zastrupitve s čokolado pri mačkah, ki so že lahko zaskrbljujoči, so:

  • bruhanje,
  • driska,
  • pretirano uriniranje,
  • nepravilen srčni utrip,
  • krči.

Resnost teh simptomov je odvisna od teže vaše mačke in količine čokolade, ki jo je pojedla. Če ste zaskrbljeni, je najbolje, da ne čakate, da se pojavijo znaki, temveč mačko takoj peljete k veterinarju!

Vir: Cats Protection

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.