Kdaj sterilizirati muco, ki je pred kratkim kotila?

Mačji mladički niso izgovor, da mame muce ne bi sterilizirali. Če se posega ne opravi dovolj hitro, vas lahko ponovno "preseneti" novo leglo. Kdaj je čas, da muco po kotitivi peljete na sterilizacijo?
Vsebina

Ne glede na vzrok, zaradi katerega so muce sploh kotile (prostoživeče, ups, nikogaršnje, ki so se priteple k vam, neosveščenost lastnikov, … karkoli) je potrebno poskrbeti za sterilizacijo čimprej je možno, da ne pride do ponovnega legla.

Zakaj je treba sterilizirati čim prej?

Mačke imajo neverjetno reproduktivno sposobnost in lahko kotijo novo leglo že dobra dva meseca po tem, ko so imele prejšnjega. Posebej je to pomembno za muce, ki hodijo tudi v zunanje okolje.

Kdaj je najboljši čas za sterilizacijo?

Pri nas priporočamo sterilizacijo 5-6 tednov po kotitvi, če je seveda muca zdrava in nima drugih težav. 5-6 tednov po kotitvi so mladiči, ki jih še doji že toliko samostojni, da sami jedo in brez problema počakajo brez mamice tiste ure, ko je na veterini in nekaj uric, ko je še utrujena in jih ni pripravljena jih še dojiti.

Večinoma pa mačje mamice prevzamejo svojo materinsko vlogo takoj po tem, ko pridejo domov in svoje male mucke tudi normalno dojijo še isti dan. Sterilizacija tudi ne vpliva na laktacijo, tako da brez skrbi.

Ne odlašajte predlogo, da ne bo še enega nepotrebnega legla. Naročite muco na poseg še danes!

Za Zavod Mačja hiša pripravila ekipa Veterine MH

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.