Zdravje mačk

Zunanji zajedavci pri psih in mačkah

Najpogostejši zunanji zajedavci, ki se pojavljajo v Sloveniji, so klopi, bolhe, garje in uši. Na območju slovenskega primorja pa so prisotni tudi komarji okuženi s srčno glisto (Dirofilaria immitis).

Pooperativna oskrba mačke | Navodila | Veterina MH

Pooperativna oskrba mačke

Navodila, kako poskrbeti za vašo mačko po operaciji (še posebej sterilizaciji ali kastraciji) v ambulanti Veterina MH.

Predoperativna oskrba mačke | Navodila | Veterina MH

Predoperativna oskrba mačke

Navodila, kako poskrbeti za vašo mačko pred načrtovano operacijo (še posebej sterilizacijo ali kastracijo) v ambulanti Veterina MH.

Mačje bolezni: mačja kuga

Mačja kuga

Mačja kuga (tudi mačja panlevkopenija, mačja parvoviroza, angl. Feline Panleukopenia) je akutna virusna bolezen mačk, za katero so značilni nenaden izbruh, depresija, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, močna dehidracija in visoka smrtnost.

Mikrosporija pri mačkah | Zdravje mačk - Veterina MH

Mikrosporija pri mačkah

Mikrosporija ali mikrosporoza je popolnoma ozdravljiva, površinska glivična okužba kože, ki se prenaša z neposrednim stikom z okuženo dlako, kožnimi luskami ali deli gliv, ki se nahajajo na živali, v okolju ali v zraku.

FIV

Okužba z virusom FIV

Virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV; poznan tudi kot mačji AIDS ali FAIDS) je soroden virusu HIV, ki povzroča AIDS pri ljudeh. FIV se na ljudi ne prenaša, zbolijo le domače mačke.

felv

Mačja levkoza (FeLV)

Mačja levkoza je kronična bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkoze (FeLV). Virus se izloča predvsem s slino. Mačke se okužijo ob tesnem stiku z drugimi mačkami – s prehranjevanjem in pitjem iz iste posode, medsebojnim umivanjem in z ugrizi.

FIP - mačji infekciozni peritonitis

FIP – mačji infekciozni peritonitis

FIP ali mačji infekciozni peritonitis (Feline Infectious Peritonitis) je virusna bolezen, ki ga povzroča mačji koronavirus (FCoV). FIP se najpogosteje pojavlja tam, kjer živi več mačk skupaj. Druge domače živali in ljudje niso dovzetni.

Sladkorna bolezen pri mačkah: preventiva in zdravljenje

Ima moja mačka sladkorno bolezen? Poznajte opozorilne znake … Zgodnji znaki: Prekomerno uživanje vode Povečana produkcija urina Povečan tek Izguba teže Lenobnost Znaki na napredni stopnji: Dehidracija Bruhanje Dihanje z naporom Vonj acetona v zadahu Diabetična koma Če sumite, da ima vaša mačka sladkorno bolezen, kontaktirajte vašega veterinarja in se dogovorite za takojšen obisk. Zgodnja […]

Mačja hiša
Spletna trgovina Super Čombe
Cat Friendly Clinic