Zdravje mačk

Predoperativna oskrba mačke

Predoperativna oskrba mačke | Navodila | Veterina MH

Žival naj bo pred načrtovano operacijo tešča vsaj 6 ur, vodo pa mora imeti na voljo do jutra oziroma do odhoda na kliniko.

Mačke naj bodo noč pred posegom v hiši, na voljo naj imajo mačje stranišče.

Mačke pripeljite v ambulanto v transporterju, vsaka naj ima svojega. Na dno transporterja je dobro podložiti plenično podlogo, brisačo ali drugo vpojno tkanino.

Ob sprejemu vašemu ljubljenčku pripravimo osebno kartoteko. Za to potrebujemo podatke o živali in lastniku, vključno s telefonsko številko kontaktne osebe. Nato veterinar v ambulanti opravi splošni klinični pregled mačka. Če vaš ljubljenček kaže kakršnekoli znake slabega počutja, ima slabši apetit ali morebiti že prejema kakšna zdravila, morate ob pregledu na to opozoriti veterinarja!

Če imate kakršnakoli vprašanja glede anestezije in posega, se posvetujte z veterinarjem.

Ob pregledu se po želji lahko z veterinarjem dogovorite tudi za označitev mačke z mikročipom. Čipiranje ob posegu v splošni anesteziji je zanjo najmanj stresno. Prav tako lahko v času anestezije opravimo krvni test na mačji AIDS in levkozo (za kar potrebujemo tri kapljice krvi). Ob posegu se lahko odločite za cepljenje proti mačji kugi in ostalim kužnim boleznim ter odpravo parazitov.

Po pregledu mačka nekaj ur ostane pri nas. Okvirno se dogovorimo o času odpusta domov; za točen čas odhoda vas vedno prej pokličemo po telefonu. Muca bo ob odpustu iz ambulante po sterilizaciji/kastraciji popolnoma budna. Ob odpustu vam bomo izdali ustna navodila o pooperativni oskrbi vašega ljubljenčka.

Ker se vaš ljubljenček 14 dni po operaciji ne sme kopati ali plavati v vodi, ga skopajte/očistite prej, če je to potrebno.

 

Če imate o posegu sterilizacije oz. kastracije kakršnokoli vprašanje, nas pokličite na 040 971 118 ali pišite na veterina@macjahisa.si.

Navodila lahko tudi natisnete:
Predoperativna oskrba mačke