Pooperativna oskrba mačke

Navodila, kako poskrbeti za vašo mačko po operaciji (še posebej sterilizaciji ali kastraciji) v ambulanti Veterina MH.
Vsebina

Muca bo ob odpustu iz ambulante po sterilizaciji oz. kastraciji popolnoma budna. Ob odpustu boste dobili ustna navodila o pooperativni oskrbi vašega ljubljenčka.

Obnašanje po operaciji

Vaš ljubljenček je imel kirurški poseg, za katerega je bila potrebna splošna anestezija. To pomeni, da je popolnoma spal in ob operaciji ni čutil bolečine. Normalno je, da je na ta dan bolj zaspan, saj so učinki anestezije še prisotni.

Tresenje ali drgetanje isti dan po posegu so možni stranski učinki anestezije, ki morajo izzveneti najkasneje do naslednjega dne. V kolikor se ne izboljšajo do naslednjega dne ali vas skrbi, nas lahko pokličete.

Oskrba kirurške rane

Rano preverite vsaj dvakrat dnevno. V začetku je lahko prisotna rahla pordelost in manjša oteklina, ki pa se morata vsak dan izboljševati. Rana mora vsak dan izgledati boljše. Mačke ne smete kopati 14 dni po operaciji, rana mora ostati čista in suha. Na rani ne uporabljajte mazil, saj bodo ta dodatno spodbudila mačko k lizanju rane. Lizanje lahko povzroči okužbo rane.

Če opazite prekomerno pordelost rane, oteklino, podplutbo ali se je rana odprla, prosimo, ne oklevajte in nas kontaktirajte ali nam pošljite sliko po elektronski pošti.

Šivi

Če ni drugače povedano, vaša mačka nima zunanjih šivov. Vsi šivi so notranji in se sčasoma razgradijo. Kastracijskega reza pri samcih ne šivamo. Ranica se bo zacelila v nekaj dneh.

Protibolečinska terapija

Mačke ob posegu dobijo protibolečinska sredstva (meloksikam), ki učinkujejo 24-48 ur. Dodatnih analgetikov doma ne potrebujejo.

Aktivnost in gibanje

Prvi dan po posegu mačko namestite v varen in miren prostor, kjer se ne more poškodovati. V zunanje okolje jo lahko spustite šele naslednji dan oz. ko si popolnoma opomore. Pomembno je, da omejite aktivnost vašega ljubljenčka 5-7 dni po operaciji. Preprečimo pretirano skakanje, saj prekomerna aktivnost lahko povzroči otekanje in odpiranje kirurške rane. Samice ločimo od nekastriranih samcev za najmanj 14 dni, saj je potrebno nekaj časa, da nivo hormonov v telesu upade.

Hranjenje

Hrano ji lahko ponudite isti dan, kmalu po prihodu domov. Anestezija lahko nadraži prebavni trakt, zato je možno, da vaš ljubljenček na dan posega ne bo hotel jesti. V tem primeru ga pustite počivati in mu hrano ponudite naslednji dan. Lahko mu skuhate lažje prebavljiv obrok s piščancem in rižem ali mu ponudite hrano iz pločevinke. Enkratna epizoda bruhanja v prvem dnevu po operaciji je možna, a se mora popolnoma prenehati do naslednjega dne. Če bruhanje ne preneha ali traja več kot 12 ur, nas pokličite.

Navodila lahko tudi natisnete:

Če imate po posegu sterilizacije oz. kastracije kakršnokoli vprašanje, nas pokličite ali nam pišite.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.