Zdravje mačk

Mačje bolezni: mačja kuga

Mačja kuga

Mačja kuga (tudi mačja panlevkopenija, mačja parvoviroza, angl. Feline Panleukopenia) je akutna virusna bolezen mačk, za katero so značilni nenaden izbruh, depresija, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, močna dehidracija in visoka smrtnost.

Mikrosporija pri mačkah | Zdravje mačk - Veterina MH

Mikrosporija pri mačkah

Mikrosporija ali mikrosporoza je popolnoma ozdravljiva, površinska glivična okužba kože, ki se prenaša z neposrednim stikom z okuženo dlako, kožnimi luskami ali deli gliv, ki se nahajajo na živali, v okolju ali v zraku.

FIV

Okužba z virusom FIV

Virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV; poznan tudi kot mačji AIDS ali FAIDS) je soroden virusu HIV, ki povzroča AIDS pri ljudeh. FIV se na ljudi ne prenaša, zbolijo le domače mačke.

felv

Mačja levkoza (FeLV)

Mačja levkoza je kronična bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkoze (FeLV). Virus se izloča predvsem s slino. Mačke se okužijo ob tesnem stiku z drugimi mačkami – s prehranjevanjem in pitjem iz iste posode, medsebojnim umivanjem in z ugrizi.

FIP - mačji infekciozni peritonitis

FIP – mačji infekciozni peritonitis

FIP ali mačji infekciozni peritonitis (Feline Infectious Peritonitis) je virusna bolezen, ki ga povzroča mačji koronavirus (FCoV). FIP se najpogosteje pojavlja tam, kjer živi več mačk skupaj. Druge domače živali in ljudje niso dovzetni.

Sladkorna bolezen pri mačkah: preventiva in zdravljenje

Ima moja mačka sladkorno bolezen? Poznajte opozorilne znake … Zgodnji znaki: Prekomerno uživanje vode Povečana produkcija urina Povečan tek Izguba teže Lenobnost Znaki na napredni stopnji: Dehidracija Bruhanje Dihanje z naporom Vonj acetona v zadahu Diabetična koma Če sumite, da ima vaša mačka sladkorno bolezen, kontaktirajte vašega veterinarja in se dogovorite za takojšen obisk. Zgodnja […]

Cepljenje mačk

Na veterini MH priporočamo cepljenje mačk po najnovejših smernicah svetovnega združenja veterinarjev za male živali – The World Small Animal Veterinary Association (WSAVA). Te smernice se lahko razlikujejo od navodil proizvajalcev, ker so pripravljene na osnovi najnovejših raziskav s področja veterinarske imunologije.   Cepljenje proti kužnim boleznim Cepivo proti kužnim boleznim vsebuje oslabljen virus mačje […]

Kronična odpoved ledvic

Kronična odpoved ledvic (Chronic Kidney Disease – CKD) je neozdravljivo napredujoče obolenje ledvic, ki lahko poteka več mesecev ali let. Gre za postopno propadanje ledvičnih cevk. V začetku bolezen poteka neopazno, saj ostale ledvične cevke prevzamejo funkcijo propadlih. Šele ko je okvarjenih 75 % ledvic, se pojavijo bolezenski znaki. Bolezen običajno prizadene starejše živali. Vzroki, ki […]

Mačja hiša
Spletna trgovina Super Čombe
Cat Friendly Clinic